torsdag 7 mars 2013

Blomotto - risotto på blomkål!

Det här är en av om inte den bästa blomkålsrätten. Eller den spelar inte bara i blomkålskategorin heller utan den är lixom värdig en egen kategori. Nästa utmaning den här rätten ska få är en mer spansk estilo - tänkte mig paella. Och det måste ju bli blomella i så fall!?

Här kommer vart fall blomotto receptet:

1 lagom stor blomkål
1 liten gul lök
1 vitlök
1 dl vitvin eller saften från 1 stor citron
ca 3 dl buljong (fisk, grönsak, kött)
2-3 dl riven grana padano
0,5 dl grädde
Olja
Smör
Salt och peppar

Att smaka av den med kan man ju ta:

Olika örter som basilika och persilja
Trattkantareller
Bacon
.........

Ansa och riv blomkålen på ett rivjärn. På de stora hålen. Hacka lök och vitlök och låt svettas i olja och smör. Ös i blomkålen och rör runt. Häll i vinet och fonden och låt det koka in. Häll i grädden och rör ner osten. Krydda, örta, svampa eller vad man nu vill smaksätta med. Om man tycker dte blir för mkt vätsa så ha i lite mer ost! Kom ihåg att mängden vätska måste bero lie grann på storleken på blomkålen. Mna för höfta lite.

Ska snart hugga in tillsammans med en bit karré!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar